Bun venit!

Cheagul Ideal - Cheagul care te uimeste!

afla mai multe

Articole » Ce este cheagul ?

Ce este cheagul ?

Cheagul este o enzima utilizata cu scopul coagularii laptelui pentru formarea branzeturilor.

Aceasta enzima este provenita din intestinele mamiferelor ierbivore.

Prin coagularea laptelui acesta trece din stare lichida intr-o masa gelificata, de o anumita consistenta, care constituie coagulul. Acesta este format din cazeina, care inglobeaza si alte substante prezente in lapte. Inchegarea laptelui se realizeaza cu ajutorul acidului lactic format prin fermentarea lactozei de catre microorganisme (prepararea brînzei de vaca)si cu ajutorul cheagului.

Cheagul, in gospodariile taranesti, se prepara astfel: ultima portiune a stomacului mielului sau vitelului sacrificat, denumita cheag, se curata bine in interior, se leaga capatul de jos, se umfla, dupa care se leaga capatul de sus si se atîrna in locuri ferite de praf si bine aerisite. Dupa uscare, se dezleaga la unul din capete, se preseaza cu mîna pentru a se scoate aerul din interiorsi se depoziteaza in locuri racoroase pîna la intrebuintare.

Pregatirea cheagului in vederea inchegarii laptelui se face astfel: seindeparteaza cele doua capete ale cheagului, dupa care se taie cheagul felii subtiri de 4-5 mm, sub forma de taitei. Acestia se introduc in zer putin acru, in prealabil fiert si racit, adaugand si sare de bucatarie. Se lasa in repaus 36-48 ore, timp in care fermentul din mucoasa stomacala este extras si trece in zer. Totul se strecoara prin tifon obtinîndu-se solutia de cheag care poate fi folosita ca atare.

Cheagul industrial se gaseste in comert sub doua forme: cheag praf si cheag lichid. Pentru a fi intrebuintat trebuie sa se cunoasca taria"" cheagului - numarul de parti de lapte ce se poate coagula cu o parte de cheag - cifre notate de obicei pe etichete sau in instructiunile de folosire.

 

Cheag Ideal - Ce este cheagul ? - Cheag Ideal - cheag pentru branzeturi